De eerste klant ervaring met de Mobilitheek

Afgelopen maand heeft de Mobilitheek haar deuren geopend voor de eerste bezoekers die willen bewegen of sporten en zich willen oriënteren op een hulpmiddel hiervoor. Zij deden mee aan de testfase. Bewegingsagoog Simone Hoek vertelt hoe deelnemer, Gonny Tafuni, de eerste pilot heeft ervaren: 

‘Vanmorgen is de eerste pilotdeelnemer langs geweest! De driewielfiets sprak haar enorm aan en blijkt een passend hulpmiddel binnen haar mogelijkheden. Er wordt nu nog een vervolgafspraak ingepland op de sportcampus om de fiets juist af te stellen. We hopen dat Gonny snel richting het strand en door de duinen kan fietsen.’

Gonny is erg enthousiast over de mogelijkheden van de Mobilitheek en vind het een goede aansluiting op het Beweegloket. Gonny vult aan: ‘Het lukte me maar net om de Easyrider de voortuin in te draaien. Na ruim een jaar zonder wekelijks bewegen in warm water in Basalt en baantjes zwemmen tijdens het zwemuurtje voor kwetsbare mensen in de Blinkerd, bleek mijn conditie enorm achteruit te zijn gegaan. Het sluiten van de zwembaden heeft dus ook een indirect effect op de gezondheid van mensen zoals ik, die alleen in water kunnen of mogen bewegen. Blij was ik dus toen Kim Hameete, medewerker van de Mobilitheek en Voorall, me voorstelde om in de Mobilitheek op zoek te gaan naar een sport die ik met mijn heupprotheses kon beoefenen. Simone en Melle, medewerkers van de Mobilitheek, lieten mij een aantal mobiliteitshulpmiddelen (mooi woord voor scrabble!) proberen, maar de Easyrider had mijn voorkeur. De 2,8 km van de sportcampus naar huis waren zwaar, maar ik ga mijn best doen om dagelijks met de leenfiets een stuk te rijden, zodat ik mijn conditie weer opbouw. Mocht ik overgaan tot aanschaf, dan denk ik dat een fiets met versnelling beter past bij mijn leeftijd…’

Waarom is de Mobilitheek er?
Om te kunnen sporten of bewegen hebben mensen met een fysieke beperking en / of een chronische aandoening soms een sporthulpmiddel nodig. Het aanschaffen van sporthulpmiddelen is vaak ingewikkeld en kent een hoog kostenplaatje. Om sporthulpmiddelen beter beschikbaar en bereikbaar te maken is in opdracht van VWS een landelijk project opgezet. Den Haag doet als één van de pilots mee in dit project.

De Mobilitheek is een samenwerking van Basalt, het lectoraat technologie voor inclusief bewegen en sport van De Haagse Hogeschool, Voorall, Gemeente Den Haag en Kenniscentrum Sport & Bewegen. De Mobilitheek is mede mogelijk gemaakt door: Fonds1818, Groenekruis Fonds, RDMobility, Medipoint en particulieren.